Bouw Volkswagen-fabriek in Rusland blijft onzeker

Exciter

Administrator
FRANKFURT - Het geduld van Volkswagen om auto's in Rusland te gaan assembleren wordt op de proef gesteld. De autofabrikant rekende erop dat de leiders van Rusland en Duitsland tijdens hun ontmoeting in Duitsland hun goedkeuring voor het project zouden geven, maar Gerhard Schröder en Vladimir Poetin tekende niets.


"Er is geen contract, geen overeenkomst," liet Volkswagen-woordvoerster Christine Kuhlmeyer aan het persbureau Reuters weten. Volkswagen wil nog altijd auto's in Rusland assembleren maar het is zeer onduidelijk wanneer dat gaat gebeuren. "We moeten competitief zijn in die markt," zegt Kuhlmeyer. "Als er geen basis is om dat te realiseren, is de concurrentieslag zeer moeilijk."


Vanuit Rusland valt te beluisteren dat de verbintenis in januari wordt bezegeld. Volkswagen onderhandelt al sinds 2001 over de assemblage van haar modellen in Rusland. Afgelopen september kondigde Volkswagen-topman Bernd Pischetsrieder aan dat binnen 18 maanden de definitieve beslissing valt of het concern een fabriek in Rusland gaat neerzetten. Volgens analisten wil de Duitse autobouwer eerst zekerheid over de export van componenten. Russische importbelastingen op assemblagekits bedragen momenteel 15%, maar volgens MosNews heeft de overheid toegezegd de "belastingen maximaal te reduceren" tot 3%. Voor geimporteerde auto's verandert er niets


Volkswagen heeft voor de assemblagefabriek het plaatsje Stupino in de omgeving van Moskou op het oog. De Duitsers hebben in een eerder stadium aangegeven zo'n 30 miljoen euro in de faciliteit te investeren, waarin Volkswagen de Bora en Skoda Octavia wil gaan bouwen in een oplage van 40 stuks per dag. Met de Polo vanaf 2007 in het programma moet de output vervijfvoudigen, aldus de planning.
 
Bovenaan Onderaan